Kenmerken van krachtige applicatiebeveiliging (AppSec) (2024)

Leestijd: 4 min

Waarom is softwarebeveiliging zo belangrijk? Simpel gezegd zijn er tegenwoordig meer bedreigingen en veel van de huidige mobiele toepassingen zijn vaak beschikbaar via veel verschillende netwerken - en zijn nu ook verbonden met de cloud. Hoewel cloud computing een geweldige manier is om grenzen te overschrijden en nieuwe mogelijkheden online te ontsluiten, is het ook een zekere manier om jezelf of je bedrijf nog kwetsbaarder te maken voor kwaadwillende derden dan ze al waren.

Dit betekent dat er meer zwakke plekken zijn en dus een toename in beveiligingsrisico's en inbreuken. Hackers vallen apps meer aan dan ooit tevoren en Appsec kan helpen die zwakke plekken op applicatieniveau bloot te leggen en dit soort gebeurtenissen te voorkomen.

Koppel dat aan de toenemende druk van bedrijven om ervoor te zorgen dat alles veilig is op netwerkniveau - en ook binnen de applicaties zelf, vooral kleinschaligere applicaties met verhoogde kwetsbaarheid - en je hebt alle redenen om te begrijpen waarom appsec zo belangrijk is.

Toch zijn zelfs in het huidige klimaat nog veel mensen zich niet bewust van hoe belangrijk het is om proactief om te gaan met beveiliging en niet alleen te vertrouwen op 'de basis'. Met dat in gedachten hebben we een volledige gids samengesteld waarin precies wordt uitgelegd waarom appsec zo belangrijk is.

Appsec testen in het kort

Kenmerken van krachtige applicatiebeveiliging (AppSec) (1)

Onderdeel van het softwareontwikkelingsproces is het testen van de beveiliging van applicaties. Dit zorgt ervoor dat er geen kwetsbaarheden zitten in nieuwe of bijgewerkte versies van softwareapplicaties. Appsec audits kunnen ervoor zorgen dat applicaties voldoen aan alle veiligheidscriteria die ze moeten vervullen, waardoor u de gemoedsrust krijgt die alleen kan komen van een deskundige beoordeling.

Zodra een app met succes een audit heeft doorstaan, moeten ontwikkelaars ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde mensen er toegang toe hebben - en dat dat ook zo blijft. Schokkend genoeg bleek uit een eerder dit jaar door Checkmarx uitgevoerd onderzoek dat 92% van de ondervraagde bedrijven een een vorm van inbreuk op de beveiliging in het afgelopen jaar.

Veel beveiligingslekken zijn relatief klein en daarom horen we er niet voortdurend over. Maar zelfs in die 'kleine' gevallen worden gebruikersgegevens onvermijdelijk in gevaar gebracht en, in veel gevallen, doorgegeven aan kwaadwillende derden die er geen scrupules op nahouden om er een inkomen uit te genereren. Onbeduidend betekent niet veel als jij een van de slachtoffers bent.

En natuurlijk zijn er veel inbreuken op gegevens - veel te veel zelfs - die niet zijn opgelost. zijn groot. Met zoveel bedrijven, zowel MKB als grote ondernemingen, die elk jaar het slachtoffer worden van datalekken, is het slechts een kwestie van tijd voordat de dreiging dicht bij huis komt... voor ieder van ons.

Waarom Appsec beveiligingscontroles belangrijk zijn

Appsec controls zijn technieken die worden toegepast bij het ontwikkelen van een app op coderingsniveau. Dit maakt apps minder kwetsbaar voor bedreigingen. Veel appsec controls kijken naar hoe een applicatie reageert op het soort onverwachte inputs dat een cybercrimineel zou proberen te gebruiken om een zwakke plek in het systeem uit te buiten.

Appsec programmeurs kunnen codes schrijven waarmee ze meer controle hebben over de uitkomst van zoiets onverwachts - fuzz testing is er daar één van. Fuzzing is een beveiligingstest waarbij ontwikkelaars resultaten van onverwachte waarden testen om uit te zoeken welke daarvan applicaties op een verkeerde manier laten handelen. - En dat zou uiteindelijk een beveiligingslek kunnen openen.

De kenmerken van sterke appsec

Dus wat maakt een sterke appsec? Wel, verschillende soorten appsec-functies omvatten:

Kenmerken van krachtige applicatiebeveiliging (AppSec) (2)

  • authenticatie
  • autorisatie
  • encryptie
  • registratie

Authenticatie: Dit is wanneer softwareontwikkelaars procedures inbouwen in een app om ervoor te zorgen dat alleen mensen die geautoriseerd zijn toegang hebben - en ze kunnen ook veilig bevestigen dat een gebruiker is wie hij zegt dat hij is. Vroeger gaven gebruikers gewoon een gebruikersnaam en wachtwoord op, maar nu multifactorauthenticatie steeds meer voorkomt, vereist dit meer dan één vorm van authenticatie, dus moet je misschien een extra beschermingslaag bieden, zoals een duimafdruk of gezichtsherkenning en gegevens van een smartphone.

Autorisatie: Zodra een gebruiker is geauthenticeerd, krijgt hij toestemming om de app te openen en te gebruiken. Een systeem kan valideren dat dit het geval is en dat ze toestemming hebben door hun identiteit te vergelijken met een lijst van geautoriseerde gebruikers. Autorisatie kan alleen plaatsvinden nadat authenticatie heeft plaatsgevonden. Het is een vaak vergeten functie die een 2- of 3-factor authenticatieproces echt kan aanvullen en je extra gemoedsrust kan geven dat niemand toegang heeft tot functies waartoe hij of zij geen toegang zou mogen hebben.

Encryptie: De derde stap brengt andere beveiligingsmaatregelen met zich mee die kunnen helpen voorkomen dat gevoelige gegevens worden gezien of gebruikt door hackers - van je e-mail tot je smartphone. In cloud-gebaseerde toepassingen bijvoorbeeld, waar je verkeer krijgt dat gevoelige gegevens bevat die reizen tussen de eindgebruiker en de cloud, kan het worden versleuteld om de gegevens veilig te houden. Dit betekent dat alle informatie die wordt 'gestolen' tussen de zender en de ontvanger niet kan worden ontcijferd of gelezen. Dit is erg belangrijk voor gevoelige gegevens zoals betalings- en bankgegevens, omdat die informatie zonder versleuteling gemakkelijk beschikbaar is voor kwaadwillende derden.

Loggen: Loggen helpt om na te gaan wie toegang heeft gekregen tot beveiligde gegevens en hoe ze dat precies hebben gedaan. Logbestanden geven een tijdsaanduiding van wie waar toegang toe had en tot welke informatie ze toegang hadden, wat een geweldige preventieve maatregel is tegen ongewenste toegang tot je account. Als potentiële indringers op de hoogte zijn van het feit dat je een logboek hebt, zullen ze veel minder snel het risico nemen, omdat je hun activiteiten kunt zien - en, indien nodig, aan de politie of justitie kunt laten zien.

De wereld waarin we leven is gevaarlijk voor apps en het probleem wordt alleen maar groter. Met een sterke beveiliging kunnen apps echter een verdedigingslinie opzetten en aanvallers tegenhouden voordat ze voet aan de grond krijgen. Daarom is het zo belangrijk om dit zo snel mogelijk toe te passen.

  • Over
  • Laatste berichten

Ahona Rudra

Expert domein- en e-mailbeveiliging bij PowerDMARC

Ahona is de Marketing Manager bij PowerDMARC, met 5+ jaar ervaring in het schrijven over cybersecurity onderwerpen, gespecialiseerd in domein- en e-mailbeveiliging. Ahona heeft een postdoctorale graad in Journalistiek en Communicatie, en heeft haar carrière in de beveiligingssector sinds 2019 verstevigd.

Nieuwste berichten van Ahona Rudra (zie alle)

  • Wat zijn de kenmerken van sterke softwarebeveiliging? - 24 mei 2024
  • Hoe Zip Bomb-bijlagen in spammails herkennen? - 21 mei 2024
  • SMTP foutcodes uitgelegd - 20 mei 2024
Kenmerken van krachtige applicatiebeveiliging (AppSec) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6522

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.